Veel arrestaties bij demonstraties Istanbul

Redactie

Bij demonstraties voor de Dag van de Arbeid in de Turkse stad Istanbul zijn vandaag bijna zeshonderd aanhoudingen verricht. Onder de arrestanten zijn enkele vakbondsleiders, meldde de gouverneur van de stad. Eén persoon zou ernstig gewond zijn geraakt.

De politie greep in met traangas en waterkannonnen toen een van de betogingen zich naar het centrale Taksim-plein verplaatste, hoewel de autoriteiten dat nadrukkelijk hadden verboden. Het verkeer in de miljoenenstad raakte volledig verlamd, omdat de politie wegen, veerboten en metrolijnen afsloot in een poging de demonstraties tot staan te dwingen.

Op het Taksim-plein in het Europese gedeelte van Istanbul kwamen 30 jaar geleden 34 mensen om het leven toen een schutter het vuur opende op een demonstrerende menigte. De autoriteiten hadden een aantal vakbondsleiders dinsdag toestemming gegeven om rode anjers te leggen op de bewuste plek. Toen het plein vervolgens volstroomde met honderden demonstranten greep de politie in.

Ongeveer 17.000 agenten zijn op de been om de demonstranten in Istanbul in de gaten te houden. Een andere grote betoging op het Kadikoy-plein in het Aziatische deel van de stad verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Alert
De Turkse autoriteiten zijn dit jaar extra alert tijdens 1 mei-viering vanwege de politieke spanningen in het land. De legertop heeft impliciet gedreigd met ingrijpen als premier Recep Tayyip Erdogan vasthoudt aan zijn voordracht van zijn minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül voor het presidentschap.

Zondag gingen ruim een miljoen mensen in Istanbul de straat op om hun trouw te betonen aan de door Mustafa Kemal 'Atatürk' (1881-1938) gestichte seculiere republiek. De betogers keerden zich tegen de regering van premier Erdogan en de kandidatuur van Gül, die een goede kans maakt binnenkort in het parlement tot president te worden gekozen. Gül liet zondag weten dat hij er niet over peinst zijn kandidatuur in te trekken.

Premier Erdogan sprak gisteren via een televisietoespraak het Turkse volk toe. Hij riep de bevolking op tot ''eenheid'' en ''solidariteit'', zonder in te gaan op het conflict tussen regering en strijdkrachten over het seculiere karakter van de staat.