'Vergunning abortusboot maakt werken onmogelijk'

Redactie

MedischDe vergunning die de stichting Women on Waves heeft gekregen om met een abortusboot in internationale wateren zwangerschappen tot zeven weken af te breken, bevat zo'n sterke beperking dat er niet mee gewerkt kan worden.

Dat heeft woordvoerster Rebecca Gomperts vandaag gezegd naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. In de vergunning die de stichting maandag van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid kreeg, staat dat op de boot alleen zwangerschappen mogen worden afgebroken als er met een regionaal ziekenhuis wordt samengewerkt.

Volgens Gomperts is dat een voorwaarde die het werken onmogelijk maakt. ''In landen waar abortus niet is toegestaan zal een ziekenhuis nooit met de stichting samenwerken.''

''De PvdA-achterban wordt met deze vergunning voor de gek gehouden. Die heeft altijd achter ons gestaan. Nu lijkt het net of wij weer aan het werk kunnen, maar eigenlijk is het een verkapte weigering'', aldus Gomperts. De stichting overweegt tegen de voorwaarden in de vergunning in beroep te gaan.

Enkele christelijke parlementariërs zeiden dit weekeinde de vergunning een schande te vinden. SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies kondigde aan staatssecretaris Bussemaker dinsdag ''op het matje te roepen'' tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Ook Esmé Wiegman van de ChristenUnie wil een toelichting van de staatssecretaris.


De abortusboot