Gele kaart voor agressie bij sport

Redactie
Icoon SportEén op de acht sporters is de afgelopen drie jaar op het sportveld getuige geweest van fysieke agressie. Bij jonge mannelijke teamsporters is dat meer. Eén op de acht scheidsrechters in het amateurvoetbal voelt zich soms of vaak onveilig tijdens het fluiten.

Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 'Een gele kaart voor de sport', zoals de titel luidt, geeft een beeld van minder wenselijke praktijken in de sport: agressie, alcoholgebruik, roken en discriminatie.

Toenmalig staatssecretaris Clemence Ross (Sport) gaf opdracht voor het onderzoek nadat haar topambtenaar Roel Bekker melding had gemaakt van het schofferen en molesteren van scheidsrechters en excessief drankgebruik onder sporters.

Zaterdag liet staatssecretaris Jet Bussemaker weten dat er in en rond de breedtesport dingen gebeuren die niet in de sport thuishoren. Wat haar betreft zijn de grenzen van wat op dit gebied te tolereren is, overschreden. ''Geen geweld, molestaties, discriminatie en overmatig alcoholgebruik'', hield Bussemaker de sporters voor.

Bijna de helft van de sporters ergert zich aan overmatig alcoholgebruik rond het sportveld. Eén op de zeven sporters (14 procent) drinkt geen alcohol, onder de niet-sporters is het percentage dat niet gebruikt twee keer zo hoog. Wel zijn sporters doorgaans matige drinkers. Onder niet-sporters zijn er meer die dagelijks meer dan twee glazen drinken.

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.