Urenco-actievoerders klagen politie aan

Simon Rivada (colourAgga)
Icoon BinnenlandsEen ludieke actie tegen de 'nucleaire propaganda' krijgt een juridisch staartje. Actiegroep "Bries 11", dient een aanklacht in tegen de politie, die ze ervan beschuldigt het recht op vrije meningsuiting te hebben beperkt.

De groep voerde afgelopen zaterdag op ludieke wijze actie bij een kinderfeest in de Almelose sporthal 't Sportpark. In 't Sportpark deelde Urenco namelijk een pro-kernenergie-boekje uit aan de 1500 deelnemende kinderen. Het kinderfeest was aangeboden door de serviceclub Ronde Tafel '38. De organisatoren stoorden zich echter aan foto's van slachtoffers van de kernramp bij Tsjernobyl, die de groep bij zich had.

De politie sommeerde vervolgens de demonstranten om de actie honderd meter verderop voort te gaan zetten en ook om een spandoek met het woord Tsjernobyl en de afbeelding van een aantal rode kruisen te verwijderen. De groep gehoorzaamde aan de verzoeken van de politie, maar pas nadat een hulpofficier van justitie erbij was gehaald om de situatie te beoordelen. Elise en Rob Boogert van 'Bries 11' menen echter dat de politie met die ingreep hun recht op vrije meningsuiting heeft beknot.

"We willen dit tot het hoogste niveau uitvechten", aldus de actievoerders. Zij bestrijden dat ze met de foto's de kinderen overstuur hebben gemaakt.

"We hadden de foto's aan de zijkant geplaatst. Als drie kinderen ze gezien hebben, is het veel. Ze waren bedoeld om volwassenen op de gevolgen van kernenergie te wijzen. We hadden ze op een plek gezet die voor de kinderen nauwelijks zichtbaar was en ze uit ons zelf weer verwijderd toen er bezwaren kwamen van de organisatie. We hebben veel positieve reacties op onze actie gekregen."

Ook Groen Links demonstreerde zaterdag bij hetzelfde kinderfestival. "Om een tegengeluid tegen de nuclaire propaganda te laten horen", aldus woordvoerder A. Ylan. "In mijn ogen voerden wij met respect voor kinderen onze actie."

Met dank aan reactie voor de submit.