Eindhoven is onveiligste gemeente

Nolius
Icoon MisdaadEindhoven is de minst veilige gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Misdaadmeter die het Algemeen Dagblad jaarlijks samenstelt. De Brabantse stad neemt de eerste plek over van Rotterdam, dat jarenlang als onveiligste gemeente gold. Rotterdam neemt nu de tweede plaats in op de ranglijst, gevolgd door Roermond.

De Misdaadmeter is opgesteld aan de hand van cijfers van 25 politiekorpsen en geeft een overzicht van 37 soorten delicten. Eindhoven staat nu op 1 omdat het aantal woninginbraken, bedreigingen, mishandelingen en gevallen van oplichting gestegen zijn. Landelijk tekent zich bij de meeste delicten juist een daling af. Ten opzichte van 2005 is Nederland een stuk veiliger geworden, zo leert de zesde editie van de Misdaadmeter.

Burgemeester Sakkers van Eindhoven reageert teleurgesteld op de uitkomsten. "Dit is niet leuk. Uit onze onderzoeken blijkt dat mensen zich juist veiliger gaan voelen, maar wij vergelijken ons niet met andere gemeenten. Daarbij blijven wij kennelijk achter." Een woordvoerder voegt toe: "We zijn gestegen omdat de vier grote steden het beter zijn gaan doen. Zij krijgen ook extra subsidie voor veiligheid en leefbaarheid. Wij krijgen die niet, althans niet zoveel."

Er werden landelijk gezien minder auto's opgebroken, vernield of gestolen. Desondanks waren auto-inbraken vorig jaar nog wel het meest voorkomende delict, met 144.448 incidenten. Tegen het landelijke beeld in zijn het aantal gevallen van oplichting en woninginbraak in 2006 toegenomen. Datzelfde geldt voor drugsdelicten.

De veiligste gemeente was vorig jaar Littenseradeel, in de provincie Friesland. Ook de bewoners van het Groningse Ten Boer en Tubbergen in Overijssel hoeven zich weinig zorgen te maken. Zij staan op respectievelijk plaats twee en drie van veilige gemeenten.

Met dank aan DT-PiSanG voor de submit.