Postzegel niet veel duurder

Nolius
Icoon PolitiekDe prijs van postzegels gaat de komende jaren niet te veel omhoog. Een 'veiligheidsklep' moet voorkomen dat TNT Post de postzegel voor een gewone brief te duur maakt. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft dat de Tweede Kamer toegezegd in het debat over de nieuwe Postwet. Volgend jaar moet die wet in gaan, die de postmarkt open zet.

Hij berekent een reële prijs voor postzegels die steeds een paar jaar geldt. Binnen die periode mag de prijs alleen meestijgen met de inflatie.

In de Kamer is geen meerderheid voor een plan van de PvdA om alle postbezorgers in Nederland een uurloon te geven. Nieuwe postbedrijven als Sandd en Selektmail betalen hun personeel stukloon. TNT Post betaalt zijn bezorgers uurloon en kan niet met de nieuwkomers concurreren. De PvdA en andere partijen wilden daarom in de nieuwe Postwet vastleggen dat alle postbedrijven uurloon zouden moeten betalen.

Het CDA steunde dat voorstel niet, waardoor het geen meerderheid kreeg. Het CDA vindt de arbeidsvoorwaarden een zaak van de bedrijven en de vakbonden.