Paarden stoned bij Stones

Djeez
Servische dierenactivisten staan op hun achterste benen, omdat er paarden worden gedrogeerd tijdens een optreden van the Rolling Stones, later dit jaar. The Stones zullen gaan optreden op een paardendrafbaan in de hoofdstad Belgrado. De paarden zullen worden afgevuld met een kalmeringsmiddel, omdat ze anders te onrustig worden door de vele decibellen die zullen gaan klinken.

De enige geschikte plek in de omgeving is de Hippodroom, een renbaan die gemakkelijk honderdduizend mensen kan huisvesten. Ideaal voor een concert dus. De enigen die volgens de organisatoren roet in het eten zouden kunnen schoppen, zijn de paarden.

De Servische dierenliefhebbers, verenigd in de actiegroepering ORCA, vinden het ontoelaatbaar dat de ruim driehonderd paarden zo stoned als een kanarie het optreden moeten bijwonen. Het zou schadelijk zijn om het concert te houden in de leefomgeving van de dieren. "Uit onderzoek blijkt dat lawaai en vibraties veel stress veroorzaken bij dieren", zo vertelt Elvir Burazerovic, de opper-ORCA. Ook vindt hij het drogeren van de dieren niet de oplossing.

De paarden zullen worden gekalmeerd met diazepam, een kalmeringsmiddel dat door veel Serven werd geslikt tijdens de NAVO-bombardementen in 1999. In Servië is dit middel overigens bekend onder de naam bensedin.