Nederland en Engeland op één lijn over EU

Redactie
Icoon EuropaNederland en Groot-Brittannië willen beide een nieuw Europees verdrag dat een aanvulling vormt op de oude verdragen van Amsterdam en Nice. Dit wijzigingsverdrag moet in de plaats komen van de Europese Grondwet, die is verworpen door Nederland en Frankrijk.

Premier Jan Peter Balkenende en de Britse premier Tony Blair hebben dat maandag in Londen met elkaar besproken. Balkenende bracht een bliksembezoek aan Blair in zijn ambtswoning op Downingstreet 10.

Beide landen blijken goeddeels op één lijn te zitten over het toekomstige EU-verdrag. De Britse regering heeft zich tot nu toe nauwelijks uitgelaten over de koers voor een nieuw verdrag.

Blair zei maandag dat hij de opstelling van Nederland in het Europees debat ondersteunt. Hij denkt ook dat het tijd is voor een heel ander verdrag dat vooral gericht moet zijn op het efficiënter maken van de Europese Unie.

Groot-Brittannië is één van de zeven landen die de Europese Grondwet nog niet hebben geratificeerd. Zij hadden het besluit daarover in 2005 in de koelkast gezet na de afwijzing van de bevolking in Frankrijk en in Nederland van het Europese grondwettelijke verdrag.

Achttien landen hadden het verdrag wel aanvaard. Sindsdien zit de EU in een bestuurlijke impasse. De komende tijd moeten de Europese landen onderhandelen over een nieuw verdrag.