Terreurnetwerk wil Indonesische leiders vermoorden

Redactie
Icoon TerrorismeHet terreurnetwerk Jemaah Islamiyah (JI), vooral berucht door bloedige bom- en zelfmoordaanslagen in Indonesië, heeft een team schutters opgericht om tegenstanders in de archipel te vermoorden.

De Indonesische autoriteiten kwamen achter de tactiekwijziging na invallen op Java, vorige maand, meldde dagblad The Straits Times (Singapore) maandag.

Op de lijst van bij name genoemde 'ongelovigen' staan zowel Indonesiërs als buitenlanders. De extremistische moslimbeweging heeft het onder anderen voorzien op politiecommandanten, openbaar aanklagers en rechters. Ook de rector van de christelijke universiteit in Salatiga, Midden-Java, is doelwit van JI, aldus de leider van de Indonesische antiterreurbrigade, Ansyaad Mbai.

De antiterreurpolitie vond behalve papieren met de nieuwe opzet van de organisatie ook grote hoeveelheden M16-geweren. ''Dat is nog nooit eerder gebeurd'', aldus Mbai. De Indonesische autoriteiten weten de laatste jaren redelijk succesvol op te treden tegen de groepering. De schimmige organisatie zou, nadat leider Azahari Husin eind 2005 werd gedood, nu worden geleid door de extremist Abu Dujana.

JI streeft naar een moslimstaat die alle islamitische delen van Zuidoost-Azië moet beslaan. Om dat te bereiken pleegde het tot nog toe vooral in het oog springende aanslagen met meer dan tweehonderd doden tot gevolg, onder wie vijf Nederlanders.