'Marokkaanse namenlijst discriminerend'

Rob (R@b)
Het Haarlemse PvdA-raadslid Moussa Aynan is boos op de gemeente Haarlem omdat die een namenlijst overlegt wanneer jonge ouders van Marokkaanse komaf hun hun pasgeboren baby op het gemeentehuis komen aangeven. Volgens hem werkt de Nederlandse overheid hierdoor mee aan het discriminerende en Arabisch-nationalistische beleid van de Marokkaanse regering.

De lijst die de ouders krijgen voorgeschoteld bevat door de Marokkaanse regering goedgekeurde namen. Een boze Aynan in het Haarlems Dagblad: ''Die lijst bevat alleen Arabische namen, géén Berberse of christelijke, en is daarmee discriminerend.'' Het stoort Aynan vooral dat de lijst ongevraagd wordt voorgelegd aan een ieder met een Marokkaanse naam. ''Ik zou er iets beter mee kunnen leven als eerst gevraagd werd of iemand van deze lijst gebruik wil maken.''

De gemeente Haarlem zegt dat de lijst moet worden gezien als service. Als de ouders hun kind ook bij de Marokkaanse ambassade willen aanmelden, levert het problemen op als het kind een niet goedgekeurde naam heeft gekregen. Haarlem benadrukt iedere normale naam te accepteren. Op de Marokkaanse ambassade worden alleen namen van de lijst geaccepteerd. Haarlem hanteert ook een lijst met Turkse namen.

Namenlijsten
De 34-jarige Aynan is onlangs zelf vader geworden en toen hij zijn zoontje kwam aangeven, kreeg hij ongevraagd de lijst met namen voorgelegd: ''Er werd mij bij mijn aangifte op gewezen dat ik problemen zou krijgen met 'mijn overheid' als ik geen goedgekeurde naam zou kiezen voor mijn kind. Alsof ik de Marokkaanse regering als 'mijn overheid' zou beschouwen.''

De namenlijsten zijn overigens geen nieuw gegeven en ook niet iets 'Haarlems'. Al in 2005 liet de Tweede Kamer weten dat ze totaal niet te spreken was over Nederlandse gemeenten als Amsterdam en Den Haag die aan kersverse Turkse en Marokkaanse ouders namenlijsten overleggen. Zowel PvdA als CDA vroegen toen aan minister Donner van Justitie opheldering over deze kwestie. Sedertdien is er kennelijk weinig veranderd.