Vier jaar cel voor dodelijke tasjesroof

Rob (R@b)
Icoon JustitieDe 34-jarige crackjunk Mustafa el H. is gisteren door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 4 jaar celstraf waarvan één jaar voorwaardelijk wegens tasjesroven van hoogbejaarde vrouwen. Eén van zijn slachtoffers, de 96-jarige mevrouw J. de Jong, werd meters meegesleurd en overleed later in het ziekenhuis aan de gevolgen van de val.

De rechter legde H. een proeftijd van vijf jaar op waarin hij zich onder toezicht moet stellen van de reclassering. Hij moet zich van de rechtbank klinisch laten behandelen voor zijn persoonlijkheidsstoornis en drugsverslaving om nieuwe delicten te voorkomen.

De officier van justitie had twee weken terug 6 jaar cel geëist. De rechter verlaagde die straf omdat een gedwongen opname in een zogeheten dubbelediagnosekliniek alleen mogelijk is bij een celstraf van maximaal 4 jaar waarvan een deel voorwaardelijk.

Stoornis
El H. heeft een schizoaffectieve stoornis, maar hij ging tijdens de misdrijven niet gebukt onder een psychose. Wel had hij een zeer grote behoefte aan crack. ''Ik moest die crack gewoon hebben als het ware. Ik ben geen gewelddadig persoon. Ik ben eigenlijk een oké-persoon'', zei hij twee weken terug op de zitting.

De rechter vindt het verwerpelijk dat El H. juist de zwakste mensen in de samenleving heeft uitgekozen om te bestelen. Nabestaanden van de overleden hoogbejaarde vrouw (Tante Mien) vonden de strafmaat 'acceptabel'. ''In de gevangenis kan hij zijn zonde overdenken'', aldus een neef van het overleden slachtoffer. De familie betreurt wel dat zij geen reactie van de dader heeft ontvangen.