Verdonk: kabinet verkwanselt erfenis

Moniek (moniek2006)
Icoon PolitiekKamerlid Rita Verdonk (VVD) hekelt het besluit van de regering om een deel van de Iraakse asielzoekers te laten blijven. Die beslissing heeft volgens de voormalige minister van Vreemdelingenzaken een aanzuigende werking op andere vluchtelingen. Hiermee wordt haar 'erfenis' verkwanseld. Dat zei Verdonk in een interview met Radio 1.

Het kabinet besloot om alle asielzoekers uit centraal Irak direct een tijdelijke verblijfsvergunning te geven. Hiermee steunde de ministerraad het voorstel van staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA). Volgens haar is de toestand in centraal Irak zo gevaarlijk dat ze onmiddellijk wil stoppen met individuele beoordelingen. Mensen uit Noord-Irak waar vooral Koerden wonen vallen buiten deze maatregel.

Verdonk zei in het interview verder: "Ik zie nu alleen maar dat dit kabinet zegt: de deur staat weer open. Er komen alleen mensen binnen, maar er gaan nog weinig mensen terug." Het kamerlid wijst erop dat de Zweedse immigratiedienst Iraakse asielzoekers aanraadt naar Nederland te gaan, omdat de kans op asiel hier veel groter is. Verdonk behandelt in de VVD-fractie nu de portefeuilles onderwijs en jeugdzaken.
Met dank aan FOKwa voor de submit.