Aanhoudingen in Oss bij protest NVU

Rob (R@b)
De politie heeft in Oss vanmiddag dertien mensen aangehouden voor aanvang van een demonstratie van de neonazistische Nederlandse Volksunie (NVU). De arrestanten konden zich niet identificeren. Een kleine honderd rechtsextremistische aanhangers van de NVU protesteerden daar vanmiddag tegen het 'casinokapitalisme en de hebzucht'.

Ook nam de politie enkele spandoeken in beslag die naar mening van de agenten teveel geassocieerd konden worden met het nationaalsocialistische gedachtegoed. Burgemeester Herman Klitsie (PvdA) die niet blij was met de komst van de NVU, maar geen wettelijke mogelijkheden zag voor een verbod, kondigde vrijdag al aan dat de politie hard moest optreden tegen racistische leuzen of gedragingen. Hij riep de inwoners van Oss ook op de demonstranten zo weinig mogelijk aandacht te geven.

De NVU had Oss gekozen voor het protest omdat het de woonplaats is van SP-leider Jan Marijnissen. De volksunie is boos over de steun die Marijnissen heeft gegeven aan het generaal pardon voor asielzoekers. NVU-voorman Constant Kusters liet weten dat wat hem betreft mensen met een psychische stoornis, oftewel ''idioten'', geen kinderen mogen krijgen. Marijnissen is volgens Kusters zo'n idioot. Naar de mening van Kusters staat ''het overleven van het blanke ras op het spel''.