Gevangenissen Irak trainingskampen terroristen

Redactie
Icoon TerrorismeExtra beveiligde Amerikaanse detentiecentra in Irak zijn uitgegroeid tot ''academische centra voor terroristen''. Opstandelingen weten zich daardoor verzekerd van een niet aflatende stroom nieuwe rekruten, schrijft de Britse krant The Times zaterdag.

Achter de muren van de gevangenissen hebben de gevangenen het grotendeels voor het zeggen. Aanhangers van de meest gevreesde terreurorganisaties en milities controleren veel celblokken. Gedetineerden zonder banden met radicale elementen worden zonder aanzien des persoons ondergebracht in een dergelijke omgeving.

Volgens het Iraakse ministerie voor Mensenrechten loopt het de spuigaten uit. ''Het lijkt op een academie voor terroristen. Er is een enorm aantal van deze 'studenten' die leren hoe te doden. En wij beschermen ze, geven ze te eten en geven ze medische zorg. De Amerikanen hebben geen oplossing voor dit probleem'', aldus Saad Sultan, die voor het departement belast is met het gevangeniswezen.

Sjiieten en soennieten worden strikt gescheiden gevangen gezet door de Amerikanen. Ze hebben echter weinig tot geen aandacht voor radicale elementen in beide kampen. Al-Qaeda en sjititische Mahdi-geestelijken preken openlijk haat en geweld in de gevangenissen en bekeren - vaak onder bedreiging - onschuldige weerloze gevangenen.

Extremisten in gevangenissen als Camp Cropper slaan geregeld mensen dood die ze beschouwen als vijanden of informanten van de Amerikanen. Anderen geven ze aan bij de bewakers om ze eenzame opsluiting te bezorgen in de ''doodskist'', een metalen box van nog geen 2 bij 1,2 meter.