Resten Jeanne d'Arc zijn van mummie

Rob (R@b)
OpmerkelijkLichaamsresten die altijd aan Jeanne d'Arc zijn toegeschreven, blijken in werkelijkheid van een mummie te zijn. 'De maagd van Orleans' Jeanne d'Arc stierf in 1431 op de brandstapel van Rouen, nadat ze door de Engelsen was veroordeeld wegens ketterij.

Haar vermeende resten werden in 1867 bij een Franse apotheker aangetroffen. Deze resten hebben een rol gespeeld bij haar heiligverklaring door paus Benedictus XV in 1920.

De resten, bestaande uit onder meer een geblakerde rib, enkele zwart geblakerde 'brokjes' en een stukje linnen, blijken na grondig koolstofdaterings-onderzoek door Europese forensische deskundigen meer dan 2000 jaar oud te zijn.

Volgens het onderzoek met de Carbon-14 methode dateren de restanten uit de derde tot zesde eeuw vóór Christus en toonde een onderzoek met een spectrometer aan dat de beenderen overeenkwamen met die van Egyptische mummies uit die periode. Een andere aanwijzing was de aanwezigheid van dennenhars. In de tijd van Jeanne d'Arc, groeiden er geen dennenbomen rond Rouen, maar hars werd wel veel door de Egyptenaren gebruikt voor mummificeren.

Verpulverde botten van mummies werden in de 19de eeuw in Europa gebruikt als medicijn. In 1909 stelden wetenschappers overigens nog vast dat de bij de apotheek aangetroffen resten wel van Jeanne d'Arc waren.

Met dank aan Jeekay voor de submit.