Chemiestudent wint WK sudoku

Christiaan
Icoon BuitenlandsHarvard-student Thomas Snyder heeft in Praag het tweede wereldkampioenschap in de Japanse getalpuzzel sudoku gewonnen. De 27-jarige chemiestudent versloeg zaterdag zijn Japanse concurrent Yuhei Kusui in de finale van de driedaagse wedstrijd, waaraan 140 topsudokuspelers uit 32 landen deelnamen.

Snyder loste de eerste van twee puzzels op in vier minuten en zeven seconden. Het geheim van zijn succes zou liggen in het feit dat hij allerlei logicaraadsels oplost en zich niet alleen met sudoku bezighoudt. Snyder, die al sinds zijn vijfde stoeit met logische puzzels, werd daarin gesteund door zijn ouders, en later ook door zijn wiskundeleraar.

De doctoraalstudent uit Buffalo in de Amerikaanse staat New York is niet van plan om er zijn carrière van te maken. Hoewel hij de laatste hand legt aan een boek over sudokuvarianten, wil hij zich toch vooral concentreren op het behalen van zijn chemie-doctoraat over enkele maanden. "Ik wil straks bekend zijn voor mijn wetenschappelijke prestaties, niet als sudokuprof", aldus de sneldenker.

Met dank aan eu-Robert voor de submit.