Armoede Friezen ligt aan Friese cultuur

Rob (R@b)
De armoede in Friesland is niet een economische kwestie, maar wordt bepaald door de cultuur van de Friezen. ''De Friese cultuur is dé oorzaak van hun achterstand'', zo beweren medewerkers van het onderzoeks- en adviesbureau SGBO in een rapport dat afgelopen week verscheen. Volgens Kees Verhaar en Yvonne van Westering van SGBO, dat verbonden is aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten, worden werkloosheid en gebrek aan maatschappelijk succes in Friesland beschouwd als normaal.

Het SGBO-rapport constateert dat de inwoners van Friesland al snel tevreden zijn. Ze hebben te weinig ambitie, ouders stimuleren hun kinderen niet om door te leren. Slechts 5% van de ouders zou het belangrijk vinden dat hun kinderen iets bereiken in de maatschappij. Fantasie, creativiteit en doorzettingsvermogen worden al helemaal niet belangrijk gevonden. En als kinderen wél verder willen studeren, moeten ze naar een andere provincie. Friesland zelf heeft geen universiteit.

Gisteren presenteerden de onderzoekers hun bevindingen tijdens een symposium op de Fryske Akademie in Leeuwarden. Daar stelden ze dat het de Friese cultuur eigen is om snel tevreden te zijn. Ouders geven die normen en waarden door aan hun kinderen. ''Dat is zonde van het potentieel van de mensen. De provincie zou haar inwoners moeten stimuleren zich te ontwikkelen'', aldus Verhaar en Westering.

De Friese overheden, vooral de provincie, dragen onbedoeld bij aan het instandhouden van sociale reproductie van achterstanden door de inzet op het behoud van het Frysk eigene (lees: de Friese taal en cultuur). De onderzoekers stellen dat de provincie Fryslân echter kan werken aan het doorbreken van dit patroon, door bij jonge kinderen en hun ouders een cultuurverandering teweeg te brengen. Dat kan het beste via het Centrum voor Jeugd en Gezin, dat centraal staat in de plannen van ChristenUnie-minister Rouvoet.