Iran staat bezoek gevangengenomen Britten toe

Olivier (Blaaskaas)
Icoon BuitenlandsBritse functionarissen mogen een bezoek brengen aan de gevangengenomen Britse mariniers. Dit zegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki. De Britten eisen al sinds vrijdag, de dag waarop de militairen werden opgepakt, dat zij de militairen mogen bezoeken.

De enige vrouwelijke marinier van de groep, Faye Turney, zal zo spoedig mogelijk worden vrijgelaten, aldus Mottaki. Eerder had hij gezegd dat dat woensdag of donderdag zou gebeuren. Volgens Mottaki probeert het Westen politiek gezien beter te worden van de kwestie, en moet Groot-Brittannië eerst de fout van hun mariniers toegeven. Daarna kan de kwestie worden opgelost.

De Iraanse staatstelevisie heeft woensdag beelden laten zien van de vijftien Britten die een maaltijd nuttigen. Turney draagt een witte tuniek en een zwarte hoofddoek en wordt aan het woord gelaten. Zij zegt dat haar eenheid illegaal de wateren van Iran is binnengevaren en zegt hiervoor in een brief aan de Iraanse bevolking haar excuses te hebben aangeboden. Volgens de Britse regering was het nergens voor nodig de beelden uit te zenden, omdat het voor iedereen vaststaat dat de militairen in Iran gevangen zitten.

Volgens Iran is het zeker dat de Britten zich in Iraanse territoriale wateren bevonden toen zij werden gearresteerd. Een aantal van de Britse marinemensen zou dit hebben toegegeven en spijt hebben betuigd.

De Iraanse ambassade in Londen zegt in het bezit te zijn van een brief van Turney aan haar ouders. In deze brief zou zij zeggen dat het goed met haar gaat en dat ze hoopt dat ze snel weer thuis zal zijn.

Groot-Brittannië heeft alle diplomatieke contacten met Iran verbroken, behalve de kanalen die worden gebruikt voor de onderhandelingen over het vrijlaten van de gevangenen. Premier Tony Blair zegt dat het tijd is de internationale en diplomatieke druk op Iran op te voeren.


Met dank aan Fresco voor de submit.