Grote steden: grens dicht voor Polen

Moniek (moniek2006)
Icoon EuropaDe vier grote steden willen dat de overheid de grenzen nog niet opent voor arbeiders uit onder meer Polen. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag vrezen ervoor dat de Polen zich massaal in achterstandswijken gaan vestigen. Ze zouden zo een makkelijk slachtoffer vormen voor huisjesmelkers.

Volgens de steden zouden Polen gehuisvest worden in niet-brandveilige woningen. Vooral illegalen zouden dit risico lopen. Ook vrezen de vier grote steden voor toename van overlast en vermindering van de leefbaarheid voor de huidige inwoners. In Nederland werken nu 60.000 Polen legaal. Het vermoeden bestaat dat 100.000 Polen illegaal klussen.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben een brandbrief gestuurd naar minister Ella Vogelaar van Wonen en Integratie. Het kabinet staat momenteel onder grote druk van andere EU-lidstaten om de grenzen te openen voor onder meer Polen. Minister Donner van Sociale Zaken pleit ervoor immigranten uit de nieuwe EU-lidstaten toe te laten. Hij verwacht geen huisvestingsproblemen en ook geen enorme toestroom van mensen.