Nabestaanden herdenken vliegramp Tenerife

Redactie
Icoon RampHonderden Nederlanders, Amerikanen en Spanjaarden hebben dinsdagmiddag deelgenomen aan de herdenkingsdienst in het Auditorio in Tenerife ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de grootste vliegramp ter wereld dertig jaar geleden.

Het is de eerste keer dat de vliegramp op het eiland wordt herdacht en dat de herdenking een internationaal karakter heeft.

Op zondagmiddag 27 maart 1977 botste op de landings- en startbaan van vliegveld Los Rodeos op het Spaanse eiland een KLM-Boeing op eenzelfde type toestel van de Amerikaanse vliegmaatschappij PanAm. 583 mensen kwamen om, slechts 61 passagiers overleefden het ongeluk. Van het KLM-toestel overleefde niemand de ramp.

Tijdens de dienst sprak nabestaande en voorzitter Jan Groenewoud van de Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife over het moment waarop hij hoorde dat hij zijn ouders, zijn zussen, een oom en twee neefjes verloor. "Het wordt donker, bijna zwart. Het enige wat rest is adem nemen."

Voorafgaand aan de bijeenkomst sprak Groenewoud nog kort met de massaal aanwezige Nederlandse en Spaanse pers. Hij noemde het dapper dat vele nabestaanden de stap hebben durven nemen om naar het eiland te komen. Voor velen is het de eerste keer dat zij naar Tenerife komen.

Met dank aan Sg2000 voor de submit.