Geen vignet voor Belgische snelwegen

Athlon_2o0o
Icoon Vervoer België ziet af van invoering van een wegenvignet. Dat heeft de Vlaamse premier Yves Leterme gezegd na een gesprek in Den Haag met premier Jan Peter Balkenende. Volgens Leterme is het wegenvignet "ouderwets". Bovendien dreigde de Europese Commissie het vignet aan te vechten, omdat die de Europese interne markt zou belemmeren. Hij zoekt nu naar een andere manier om automobilisten te laten betalen voor het gebruik van de Belgische wegen. "Wij zijn er van overtuigd dat er meer toekomstgerichte oplossingen bestaan". Eerder werd de Nederlandse kritiek nog verworpen.

België wilde het wegenvignet introduceren in 2009. Het plan wekte veel weerstand, onder meer bij Nederlanders die via België naar Frankrijk rijden. Zij zouden 60 euro per jaar kwijt zijn, terwijl de Belgen zelf dat geld via de belastingen zouden terugkrijgen. "Ik ben erg blij met deze uitkomst", aldus europarlementariër Corien Wortmann van het CDA. "Europa heeft iets goeds gedaan voor de burger".

Betalen moet in de toekomst nog wel, maar niet via een vignet. Net als Nederland denkt België er nu aan om kilometerheffing in te zullen voeren. Voor deze heffing zullen Belgen net zoveel moeten betalen als mensen uit andere landen. Balkenende wil er nu voor zorgen dat de systemen voor kilometerheffing in Nederland en België op elkaar aansluiten.

Met dank aan The_Obdurate_Ozjish voor de submit.