'Wilders is islamracist'

Rob (R@b)
Zo'n 500 mensen zijn gisteravond afgekomen op het 'anti Wilders-debat' in de Universiteit van Amsterdam. De vraag die centraal stond luidde: 'Wat is het antwoord op Geert Wilders?'.

Internationale Socialiste Miryam Aouragh, die namens de organisatie Samen Tegen Racisme het debat leidde, hekelde de Kamervragen die de PVV over de avond had gesteld. ''Juist de persoon die de grootste mond heeft over de vrijheid van meningsuiting en vindt dat je bijna alles mag zeggen over moslims, blijkt zelf een klein incasseringsvermogen te hebben.''

De PVV vreesde dat haar leider Geert Wilders op de bijeenkomst als een racist zou worden weggezet. Daar zaten ze niet ver naast. ''Met Wilders zit er een islamracist in de Tweede Kamer'', zo stelt voormalig GroenLinks-Kamerlid Mohammed Rabbae. ''Islamofobie is het nieuwe racisme'', voegt Peyman Jafari van de Internationale Socialisten eraan toe. De sprekers krijgen hiervoor de handen van de aanwezigen op elkaar.

PvdA-senator Ed van Thijn zou de belangrijkste spreker zijn gisteren. De oud-burgemeester van Amsterdam had zich echter afgemeld wegens griep. Hij had wel een kort statement opgeschreven dat werd voorgelezen: ''Het haat zaaien tegen moslims is momenteel een van de meest virulente vormen van racisme. Het doet denken aan de hoogtijdagen van het antisemitisme.''

Uiteindelijk deed oud GroenLinks-lijsttrekker Rabbae drie manieren uit de doeken over hoe er omgegaan zou moeten worden met de PVV. De moslims moeten zich waardig blijven gedragen: ''Laat je niet provoceren door het schofterige gedrag van Wilders.'' De politieke partijen in de Tweede Kamer ''moeten afstand nemen van het racistische gedachtengoed van Wilders.'' Tenslotte moet het Openbaar Ministerie volgens hem alle uitspraken van de PVV-leider buiten de Tweede Kamer bestuderen en zo nodig tot vervolging overgaan.