Vrijspraak in Frans cartoonproces

Rob (R@b)
JustitieIn Parijs is vandaag hoofdredacteur Philippe Val van het Franse linkse satirische weekblad Charlie Hebdo vrijgesproken van het beledigen van de islam. Twee moslimorganisaties, die zitting hebben in de Franse moslimraad CFCM, hadden Val aangeklaagd omdat zijn weekblad begin vorig jaar de twaalf Deense spotprenten afdrukte, samen met nieuwe Mohammed-cartoons en commentaren. Ook de cover van het blad bestond uit een cartoon.

De moslimorganisaties die het proces aanspanden beschuldigden Charlie Hebdo van ''het beledigen van een groep mensen op basis van hun religieuze overtuiging''.

Volgens de Franse rechtbank valt de publicatie van de cartoons echter onder de vrijheid van meningsuiting en was het geen aanval op de islam, maar op fundamentalisten. Het vonnis werd met applaus ontvangen op de publieke tribune. De rechtszaak werd door velen gezien als een test voor de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk.

Voorafgaand aan het proces in februari werd een steunbetuiging aan het weekblad voorgelezen afkomstig van de Franse minister van Binnenlandse Zaken en rechtse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy. Hij stelde onder meer dat Charlie Hebdo een oude Franse traditie heeft gevolgd, die van satire.



De cover van Charlie Hebdo
'Het is zwaar om door idioten aanbeden te worden'