Vogelaar: 30 probleemwijken snel aanpakken

Redactie

Minister Ella Vogelaar (Wonen, wijken en integratie) wil zo snel mogelijk aan de slag met dertig acherstandswijken waar de problemen het grootst zijn. De komende twee weken gaat ze bekijken aan welke criteria die wijken voldoen, daarna gaat ze die allemaal bezoeken.

Dat zei de nieuwe PvdA-bewindsvrouw zaterdag op een bijeenkomst van haar partij in Utrecht voor de verkiezingen van de Provinciale Staten komende week. Haar voorganger Pieter Winsemius (VROM) had het eerder over 140 probleemwijken, waarvan er veertig zoveel problemen kenden dat er snel iets aan gedaan moest worden.

Vogelaar stelt niet uit te gaan van het lijstje van Winsemius maar de komende twee weken haar eigen keuze te maken. Van de dertig ergste wijken moet als een paal boven water staan dat die voorrang genieten. "Daar zal geen discussie over zijn." Ze kon nog niet zeggen aan welke criteria de dertig wijken moeten voldoen en wat ze voor die gebieden in petto heeft. Wel stelde ze dat het niet per se hoeft te gaan om slechte buurten in grote steden, ook een plattelandsgemeente zou er onder kunnen vallen.

Naast de dertig ergste wijken, gaat de minister uit van een restgroep van tien tot twintig buurten. "Daar moeten we ook heel goed naar kijken."