80% mensen staat in Google

Athlon_2o0o
Icoon Digital Tachtig procent van de Nederlandse bevolking kan zichzelf vinden in een zoekopdracht van de zoekmachine Google. Dat blijkt uit een onderzoek van Centerdata van de Universiteit van Tilburg onder meer dan 2000 personen.

Maar tien procent van de ondervraagden vindt de informatie die Google over hen geeft onbetrouwbaar. Dat betekent dat Google weldegelijk iets zegt over de personen die ermee gevonden worden. Toch stelt Tom van der Maas, directeur van het Platform voor Informatiesamenleving EPN, dat Google onbetrouwbare informatie geeft. "De uitkomst betekent dus dat je niet zonder meer de naam van een persoon kunt googelen om het nodige te weten te komen, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Een risico van 10 procent vinden we hoog", luidt zijn redenering.

Vooral voor zakelijke contacten wordt het internet gebruikt. 27 procent van de personen zoekt bij een eerste zakelijk contact meteen persoonlijke informatie op via Google. Vrijwel alle personeelsmanagers maken gebruik van Google. Bij persoonlijk contact googelt slechts vijftien procent naar een nieuw contactpersoon. Verder zoekt 44 procent van de ouders naar informatie over hun kinderen op het internet. Zestig procent van de ouders kon daarbij daadwerkelijk informatie vinden over hun kroost.