Britten zien zeer grote terreurdreiging

Rob (R@b)
TerrorismeVolgens een geheim rapport van de Britse regering, waaruit de Engelse krant Sunday Telegraph vandaag stukken publiceert, is de dreiging van een terroristische aanval in het Verenigd Koninkrijk door daar wonende moslimstrijders op dit moment het grootst sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Zeker 2.000 personen zouden zelfmoordaanslagen tegen niet-strategische doelen voorbereiden. Het gaat om lieden die dicht bij het terroristische netwerk al-Qaeda staan. Het aantal is veel hoger dan werd vermoed.

''We denken dat al-Qaeda nog altijd mogelijkheden blijft zoeken om aanslagen op grote schaal te plegen op niet-strategische doelen en sleutelinfrastructuur. Dergelijke aanvallen impliceren waarschijnlijk zelfmoordacties. De ambities van al-Qaeda om het Verenigd Koninkrijk aan te vallen en het aantal extremisten dat bereid is om die aanvallen uit te voeren, zijn nog groter dan we dachten'', zo citeert de krant uit het regeringsrapport.

De Britse binnenlandse inlichtingendienst MI5 meldde in november dat haar agenten meer dan 1.600 verdachten volgden, die deel uitmaken van tweehonderd groeperingen, meestal gelinkt aan al-Qaeda.

Terreurbeweging al-Qaeda zou nu overigens een wereldwijde organisatie zijn geworden met vertakkingen in zowat elk moslimland in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en centraal Azië. Bovendien zou Afghanistan nu Irak voorbijsteken als basis voor terroristen die een Jihad (heilige oorlog) willen voeren tegen het Westen.