Extreem-rechts eist geld van Uitgeest

Rob (R@b)
Icoon BinnenlandsDe extreem-rechtse Nationalistische Volksbeweging (NVB) wil geld zien van de gemeente Uitgeest. De beweging houdt het gemeentebestuur verantwoordelijk voor het feit dat een bijeenkomst begin deze maand voortijdig afgebroken moest worden. Dat gebeurde nadat demonstranten van de Anti Fascistische Aktie (AFA) naar het gebouw trokken waar de bijeenkomst werd gehouden.

Buiten werden de AFA-activisten echter opgewacht door met knuppels en ploertendoders bewapende leden van het extreem-rechtse Blood and Honour. Zij vielen de antifascisten aan. De politie arresteerde daarop alle leden van Blood and Honour en liet de vergadering van de NVB voortijdig afbreken.

Volgens een woordvoerder van de NVB waren de antifascisten de storende factor en had de politie hen moeten tegenhouden. Naar de mening van de NVB was het politieoptreden tegen hen ''excessief gewelddadig'' en is de burgemeester van Uitgeest verantwoordelijk voor de ''psychische schade'' die NVB-leden daardoor hebben geleden. Hoe hoog de schadevergoeding is die de NVB wil hebben, is niet bekend.

SS
Overigens kwam de extreem-rechtse nationalistische beweging Blood and Honour, die de bijeenkomst van de NVB in Uitgeest 'beveiligde', afgelopen week in het nieuws omdat ze op 10 maart een herdenkingsdienst voor de SS uit nazi-Duitsland willen houden. De Vlaamse en de Nederlandse afdelingen van de extreem-rechtse groepering organiseren de herdenking gezamenlijk. De plaats van de bijeenkomst wordt één dag ervoor aan betrokkenen bekendgemaakt via een geheim telefoonnummer.

Volgens antifascisten is het voor het eerst dat Blood and Honour zo openlijk de SS vereert.