Anderhalf miljard boete Microsoft voor gebruik MP3

Christiaan
Icoon DigitalMicrosoft kreeg gisteren een gepeperde rekening voorgeschoteld in San Diego, waar het werd veroordeeld tot het betalen van 1,5 miljard dollar voor inbreuk op patenten gerelateerd aan MP3 over de periode van midden 2003 tot en met 2005. De rechtszaak was aangespannen door Alcatel-Lucent, de houder van de patenten in kwestie.

De jury oordeelde dat deze patenten origineel ontwikkeld waren door Bell Labs, nu onderdeel van Alcatel-Lucent, en niet in samenwerking met het bekende Fraunhofer Instituut, waar bedrijven tot nu toe dachten alle benodigde licenties voor het gebruik van MP3 te kunnen verkrijgen.

Omdat Microsoft werd veroordeeld op basis van het aanzetten tot patent-inbreuk door zijn klanten, in plaats van directe inbreuk door de producten van Microsoft zelf, werd de schade berekend als percentage van de waarde van wereldwijde computerverkopen in plaats van de wereldwijde verkoop van Windows. Of dit juridisch wel mogelijk is, wordt op dit moment overigens nog uitgevochten bij Amerika's hoogste gerechtshof.

Wanneer dit oordeel in hoger beroep overeind blijft staan en de schadeloosstelling zo exorbitant hoog blijft, of nog hoger wordt, want de ontbrekende jaren sinds 1998 zijn nog niet verrekend, kan dit grote gevolgen hebben voor het gebruik van MP3. Zoals bekend zijn er voldoende alternatieven en de 400 bedrijven, waaronder veel conglomeraten, die een licentie van Fraunhofer hebben, zitten waarschijnlijk niet te wachten op een additionele, gepeperde, rekening van Alcatel-Lucent.

Met dank aan Lagging voor de vertaalde submit.