Overheid betaalt duizenden euro's voor domeinnamen

Olivier (Blaaskaas)
Icoon InternetDe overheid heeft duizenden euro's betaald om de domeinnamen van acht ministers over te nemen. De domeinnamen waren al eerder geregistreerd door particulieren of bedrijven, die er geld mee hoopten te verdienen.

Het ministerie van Onderwijs heeft 2500 euro betaald om ministerplasterk.nl over te nemen van het weblog GeenStijl. Het is niet bekend wie de andere ministers waren, maar voor die domeinen zouden vergelijkbare bedragen zijn neergeteld, met als maximum 2500 euro.

Voor de overheid is het pas mogelijk domeinnamen van nieuwe ministers op het laatste moment te registreren om speculaties te voorkomen. Particulieren en bedrijven kunnen de domeinnamen wel eerder registreren en maken hier dankbaar gebruik van.

Het is vrijwel onmogelijk om domeinnamen via een juridische weg op te eisen. Alleen als er misbruik wordt gemaakt, zoals wanneer de eigenaar zich uitgeeft voor minister, zou de naam via justitie kunnen worden aangevochten. Alleen de namen van de functie en de achternaam van de bewindspersonen zijn overgenomen, voor alle andere denkbare combinaties zou dit ondoenlijk zijn.