Tientallen doden door brand in Letland

Redactie
Icoon Buitenlands Circa 25 mensen zijn vrijdag gedood door een brand in een tehuis voor ouderen en mindervaliden in de stad Alsunga in het westen van Letland. Het gaat vermoedelijk om een van de hoogste dodentallen die een brand in de geschiedenis van het land heeft geëist, aldus de brandweer.

Het houten dak van het tehuis vloog rond middernacht in brand. De politie wist tussen de veertig en zestig personen te redden. Het reddingswerk werd bemoeilijkt door bittere vrieskou, waardoor onder meer water in de brandweerslangen bevroor. In sommige delen van het land daalden de temperaturen in de nacht van donderdag op vrijdag tot -30, de laagste temperatuur in 83 jaar. In Alsunga was het volgens meteorologen -20.

De brandweer vermoedt dat de brand het gevolg was van het gebruik van een ondeugdelijke verwarming in het tehuis, dat stamt uit 1890. President Vaira Vike-Freiberga riep de bevolking vrijdag op voorzichtig te zijn met kachels, waardoor in het Oost-Europese land elk jaar branden ontstaan.