Slepers Smit staken

Olivier (Blaaskaas)
Icoon StakingDe slepers van Smit Harbour Towage (Smit HTR) hebben sinds half zeven vrijdagochtend het werk neergelegd. Zij staken omdat de directie van de haven van Rotterdam niet is ingegaan op het ultimatum van de vakbonden voor een betere cao. Tijdens de staking ligt de haven van Rotterdam voor het grootste deel plat voor schepen die een sleepboot nodig hebben.

Alle 240 slepers van Smit HTR leggen tot zaterdagochtend half zeven het werk neer. Smit HTR is met een marktaandeel van zeventig procent verantwoordelijk voor het grootste deel van de sleepdiensten in de Rotterdamse haven.

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst lopen sinds begin dit jaar. De bonden eisen een eenjarige cao en een loonsverhoging van 45 euro per maand. Ook willen zij een eenmalige uitkering voor onder meer reiskosten en ziektekosten. Smit HTR stelt een dubbele loonsverhoging van vier procent voor en twee keer een eenmalige uitkering van vier procent. Er is onenigheid over de manier waarop deze eenmalige uitkering moet worden verstrekt en over de werkroosters.