Vrouwen vonden wapens uit

Redactie
Icoon WetenschapWapens zijn mogelijk uitgevonden door vrouwen en apen gebruiken ze tegenwoordig ook. Dit stellen onderzoekers van een Britse en een Amerikaanse universiteit begin komende maand in het vaktijdschrift Current Biology.

Delen van de publicatie zijn donderdag op de website van het blad verschenen. De onderzoekers baseren zich op het gedrag van apen. Die maken niet alleen zelf wapens van hout maar vooral vrouwtjes benutten die. Ze bestudeerden in hun onderzoek het gedrag van chimpansees in het zuidoosten van Senegal.

Dat leidde tot de stelling dat vrouwtjes wapens het eerst nodig hadden en daarom vervaardigden bijvoorbeeld uit de bast van bomen. De vrouwtjes en jongen onder de chimpansees hebben geen kracht en geen tijd om zoals de mannetjes te gaan jagen en verzamelen. Ze worden gedwongen hun hersens te gebruiken om een prooi te bemachtigen, constateerden de antropologen van de Universiteit van Cambridge en van de Universiteit van Iowa. Vooral vrouwtjes uit de bestudeerde groep chimpansees maakten en gebruikten met de tanden geslepen stukjes hout om te jagen op bijvoorbeeld kleinere halfaapjes zoals spookdiertjes.

Veel succes hadden ze overigens niet, want in slechts één van de 22 waargenomen aanvallen met de wapens wist een chimpansee een prooi te bemachtigen. Het was bekend dat chimpansees soms stenen of stokjes als hulpmiddelen gebruiken maar niet dat ze wapens met de kennelijke bedoeling te doden gebruiken. De mens moet oorspronkelijk onder dezelfde omstandigheden hebben geleefd als deze groep apen in de Senegalese regio Fongoli.