Posterrel bij statenverkiezing Noord-Holland

Athlon_2o0o
Icoon Verkiezingen Bij de verkiezingen voor de provincie Noord-Holland is een opmerkelijke posterrel ontstaan. Opvallend genoeg gebruiken drie partijen op hun verkiezingsposters een slogan die wel erg op elkaar lijkt. PvdA, SP en VVD doen allen iets met de woorden 'juist' en 'nu'. De partijen ruziën nu over welke partij de slogan verzonnen heeft.

De SP is boos. Carlien Brouwer van de SP verwijt de PvdA hun slogan gejat te hebben. "Weet je waarom de PvdA 'Juist Nu' op haar verkiezingsposter heeft staan? Omdat ze een toespeling willen maken op onze succescampagne 'Nu SP'. Ze mogen dat doen hoor, maar ik vind het niet chique", aldus Brouwer. Hans Heijningen, de bedenker van de 'SP Nu'-campagne is niet te spreken over de PvdA. "De PvdA is met onze slogan aan de haal gegaan".

De VVD gebruikt de leus 'Juist nu' samen met de slogan 'Motor achter Noord-Holland'. De beschuldigingen lopen echter het hoogst op tussen PvdA en SP, omdat beide partijen azen op dezelfde groep kiezers. De PvdA stelt echter dat er van kopieergedrag helemaal geen sprake is. Peter Visser, PvdA-lijsttrekker in Noord-Holland, stelt de leus van de PvdA al in januari 2006 verzonnen te hebben. "Begin 2006 had ik 'Juist Nu' al geopperd. Maar hij was toen niet relevant, omdat de PvdA de Eerste Kamer wilde afschaffen. Dat is nu niet meer. Dus, het is 'juist nu' weer van belang om de PvdA te steunen". Van Heijneren vindt het maar een slechte uitleg. "Dat weet toch geen hond! Als de PvdA dit meent, toont de partij aan dat ze de wensen van het electoraat niet snappen. Nee, dit verdient niet de originaliteitsprijs". De VVD stelt niet meer terug te kunnen, omdat het campagnemateriaal al gedrukt was. "Het is een redelijk voor de hand liggende term. Dit kan gebeuren", zegt VVD'er Burger.

Het gevecht lijkt een grote show te zijn, omdat D66 bij verkiezingen in 2003 precies dezelfde term gebruikte. Het lijkt erop dat de drie partijen de leus van D66 gekopieerd hebben. "Wij zijn alweer een stuk verder in ons denken. Wij gaan de campagne in met de leus 'groen en eigenzinnig'", laat D66-lijsttrekker Joke Geldhof weten. 'Juist Nu'... Zoooo 2003.



PvdA, VVD en SP: juist nu!