Tot 10 jaar cel voor bommenleggers Alkmaar

Redactie
JustitieDe rechtbank in Alkmaar heeft woensdag de Alkmaarders Niels K. en Patrick W. celstraffen tot tien jaar opgelegd voor brandstichting en meerdere bomaanslagen in Alkmaar. De twee zitten onder meer achter een aanslag met een pijpbom op de woning van de moeder van RTL-verslaggever Frits Wester. Een enorme ravage in huis van moeder Wester was het gevolg. Dit was in Alkmaar op 18 februari 2005.

Volgens justitie is het duo alleen of gezamenlijk bij tenminste zeventien incidenten betrokken geweest in de periode van mei 2002 tot en met augustus 2005. Het gaat hierbij onder meer om het aansteken van een bewoonde molen aan de Zeswielen in Alkmaar en het tot ontploffing brengen van bommen en lawinepijlen bij woningen, scholen, bedrijfspanden, auto's, een caravan en een Joodse broodjeszaak in Alkmaar.

K. werd acht zaken ten laste gelegd, W. tien. Volgens de rechtbank zijn de twee schuldig aan alle hen ten laste gelegde zaken. K. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. W. kreeg zeven jaar cel en tbs. Ook moeten de twee schadevergoeding aan een aantal slachtoffers betalen. Het gaat hierbij om een bedrag van in totaal bijna 30.000 euro.

Officier van justitie Cynthia de Jong had twee weken geleden tegen K. een celstraf van twaalf jaar en tegen W. tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Deskundigen stellen dat W. verminderd toerekeningsvatbaar is. Zijn vriend beschouwen ze als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.

De twee hebben bekend, hoewel ze volgens De Jong niet over alles eerlijk zijn geweest. Zo zouden ze de rol van K. kleiner hebben gemaakt. Zij stelde dat de twee hadden afgesproken dat W. de schuld op zich zou nemen, omdat K. destijds een gezin had.



Frits Wester bekijkt de schade bij zijn moeder