'Vergeten' scheepsramp herdacht

Sinan (IHVK)
Icoon RampVandaag wordt in Hoek van Holland één van de grootste scheepsrampen in de Nederlandse geschiedenis herdacht. Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de veerboot 'Berlin' bij Hoek van Holland op de pier sloeg en in tweeën brak. Van de 143 opvarenden konden slechts 15 mensen het verhaal navertellen.

De veerboot 'Berlin' voer vanuit Harwich naar Rotterdam tijdens een zware storm. Aan boord bevonden zich onder andere een gezelschap van Duitse operazangers en -zangeressen, een alleenreizend jongetje van 5 jaar, maar ook belangrijke zakenlieden, zoals de bekende autofabrikant Spijker.

Het schip werd tijdens de storm door een golf meegesleurd en sloeg vervolgens op de pier, waarna het in twee stukken brak. Door de storm kwam de hulpverlening erg moelijk op gang. Maar er kwam veel hulp. Bijvoorbeeld van Prins Hendrik, die bijzonder snel naar de plek des onheils kwam en daarmee veel respect oogste. Toch was het aantal doden erg groot: 128 mensen kwamen om het leven.

De 'Berlin'-ramp vond 5 jaar voor de Titanic-ramp plaats. Hoewel de rampen in omvang niet echt te vergelijken zijn (1517 doden tegenover 128), overleefden verhoudingsgewijs meer mensen de Titanic-ramp (30%) dan de Berlin-ramp(10%).

De scheepsramp wordt vandaag herdacht met een kranslegging op zee. Verder vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats op de begraafplaats in 's-Gravenzande. Daar worden bij het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers kransen gelegd voor Hoek van Holland, Westland en andere instanties.


Het wrak van Berlin gezien vanuit Hoek van Holland

(Foto: Koninklijke Nedlloyd Groep/RTL nieuws)