CU-leden dreigen RPF weer op te richten

Athlon_2o0o
Icoon Politiek Een aantal leden van de ChristenUnie is een handtekeningenactie gestart om deelname van de partij aan het kabinet te voorkomen. Ze vinden dat de ChristenUnie "nauwelijks enig wezenlijk resultaat" heeft bereikt in de kabinetsonderhandelingen. Als de partij toch in het kabinet stapt, dreigen de leden de RPF opnieuw op te richten. Saillant detail is echter dat de ondertekenaars van deze handtekeningenactie nergens terug te vinden zijn in de ledenlijsten van de ChristenUnie en ook niet in de adminstratie van de kiesvereniging Utrecht.

De ChristenUnie zou in de formatie niet genoeg gedaan hebben om afspraken over abortus, euthanasie, homohuwelijk en prostitutie te veranderen. Ook vinden de leden het "schokkend" dat twee moslims staatssecretaris worden in een kabinet waar de ChristenUnie deel van uitmaakt. Ook vinden ze het "verbijsterend" dat Ronald Plasterk minister van Onderwijs wordt. Hij is volgens de leden "een overtuigde athe๏st en hater van alles wat christelijk is".

De ChristenUnie is verbaasd over de actie. Partijwoordvoerder Van Rhee is benieuwd naar de uitleg van de bewuste leden, maar heeft geen idee hoe hij ze moet bereiken. Zo staan de namen van de bewuste personen in de verklaring, maar geen telefoonnummers of adressen. Hij hoopt dat de leden zaterdag naar de openbare bijeenkomst van de partij in Lelystad komen. Hij houdt er rekening mee dat de actie een grap is om slechts de aandacht te vestigen op het, volgens de actievoerders, niet streng genoeg vasthouden aan de Christelijke normen en waarden die de partij zou moeten uitdragen.

De RPF (Reformatorische Politieke Federatie) is ้้n van de twee voorlopers van de ChristenUnie. De RPF is in 2002 gefuseerd met het GPV (Gereformeerd Politiek Verbond). Daaruit ontstond de ChristenUnie.

Met dank aan HappyRotter voor de submit.