Rechter raadt dierenbeul hond aan

Olivier (Blaaskaas)
Icoon MisdaadEen 19-jarige inwoner van Urk is door de politierechter in Lelystad veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, nadat hij in mei vorig jaar met zijn vrienden een aalscholver op brute wijze had gedood. Ze gooiden stenen en takken naar het dier, haalden hem uit het water en bonden hem achter de brommer, waarna zij daarmee wegreden.

Volgens de man was de vogel al dood toen die nog in het water lag, maar getuigen meldden dat het dier nog leefde toen de man hem achter de brommer aansleepte. Daarbij zat de Urker achterop en zijn vriend bestuurde het rijwiel.

''Meneer moest zonodig de grootste held spelen'', beet de officier van justitie de enige meerderjarige van het stel toe. Ook twijfelde de officier eraan of de man wel helemaal goed bij zijn hoofd was. Volgens de officier mishandelde de man het dier omdat de aalscholver een concurrerende visser was. Aalscholvers staan erom bekend dat ze ruim vier keer hun eigen gewicht aan vis kunnen eten en zijn daarom geen graag geziene gasten in Urk.

De rechter oordeelde er ook zo over, en voegde daaraan toe dat het erg laf is om een dier te straffen voor iets waar hij niets aan kan doen. Ook vond de rechter dat de man maar een hond moest nemen. ''Misschien zou een huisdier u wijzer maken en u leren met dieren om te gaan.''

Met dank aan kattekitje voor de submit.