Hells Angels willen meer openheid betrachten

Redactie

Dol op de media zijn de Hells Angels niet. De leden van de beruchte motorclub hebben er geen trek in om op alles wat er over hen in de pers verschijnt - en dat is zelden goed nieuws - te reageren.

Niettemin hebben zij zich voorgenomen om in de nabije toekomst meer openheid te betrachten, zodat het publiek zelf kan vaststellen dat zij ten onrechte zo'n beroerd imago hebben. Dat betoogde de advocaat van de Amsterdamse afdeling, Marnix van der Werf, dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Het landelijke parket van het Openbaar Ministerie (OM) probeert via een speciale, civiele procedure de Hells Angels tot verboden organisatie te laten verklaren. De Amsterdamse Angels verweerden zich dinsdag op een openbare zitting. Enkele tientallen leden van de motorclub woonden de zitting bij.

Stelselmatig
Het OM heeft het civiele offensief gericht tegen zes in Nederland bestaande chapters van de Hells Angels. Volgens officier van justitie Gert Oldekamp maken de individuele leden van de Angels zich stelselmatig en op grote schaal schuldig aan criminalieit, zoals handel in wapens en drugs en het plegen van geweld dan wel het dreigen daarmee.

Het OM werkt al jaren aan een strafzaak tegen de Angels, die in oktober moet resulteren in een groot strafproces. De misdrijven ''raken de grondvesten van onze rechtsstaat en berokkenen de samenleving grote schade'', aldus Oldekamp. Zijn vertrouwen in de afloop van de strafzaak is zo groot, dat het OM in november besloot het verzoek tot verbodenverklaring aanhangig te maken. Het bestaan van een club als de Hells Angels is in strijd met de openbare orde, aldus Oldekamp. De rechtbank doet op 11 april uitspraak.

De Hells Angels hebben zeven afdelingen in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, IJmuiden (Westport), Rotterdam, Harlingen (Northcoast) en Kampen. De rechtbank in Amsterdam is de tweede die het verzoek van het OM behandelt. In januari diende de zaak rond het chapter Northcoast (Harlingen) voor het gerecht in Leeuwarden.


De Angels gisterenmiddag in Amsterdam