'Topkok kookte vals'

Redactie
Icoon OpmerkelijkEnkele koks in Europa denken met bitterheid terug aan de finale van het wereldkampioenschap koken, de Bocuse d'Or, eind afgelopen maand in Lyon. Een Duitse en een Deense deelnemer verdenken de Franse winnaar Fabrice Desvignes ervan dat hij vals heeft gespeeld.

De topkoks kunnen anders niet verklaren hoe Devignes, kok bij de Franse Senaat, in slechts vijf uur tijd zijn winnende gerechten klaarstoomde, zo vertelden ze in de dinsdageditie van het Britse dagblad The Times. Het hoofdgerecht was bij Devignes een gevulde Bresse-kip.

Ze aarzelden hun verdenkingen te uiten uit vrees voor slechte verliezers te worden uitgemaakt. Maar onder anderen de Deense kok Karsten Kroman, wiens team tweede werd, noemde ''de situatie rond de Bocuse d'Or 2007 zeer ernstig''.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Devignes op oneerlijke wijze won. De kookwedstrijd was ten overstaan van een jury en publiek. Devignes was zichtbaar nerveus en rommelig. Maar desondanks presenteerde hij uiteindelijk voorbeeldige gerechten. Hij moet van te voren zaken hebben gekookt die hem vlak voor het begin en volgens de ongelovige koks zelfs tijdens de wedstrijd in metalen containers zijn aangereikt.

De wedstrijdleiding deelt de verdenkingen niet. "Enkele kleine containers bevatten bijvoorbeeld foie gras, een van de zaken die volgens de regels van te voren gereed mogen worden gemaakt. De bezorging twee minuten voor Devignes begon met koken was enkel te wijten aan het weer en het verkeer", aldus wedstrijdleider Florent Suplisson.