Gloeilamp wordt taboe in Australië

Rob (R@b)
De ouderwetse gloeilamp wordt 'persona non grata' in Australië. De constitutionele monarchie is het eerste land ter wereld dat de gloeilamp gaat verbieden. Over drie jaar mogen alleen nog maar spaarlampen verkocht worden die veel efficiënter met energie omgaan. In een gloeilamp wordt de meeste energie namelijk omgezet in warmte en niet in licht.

Met verbod moet de uitstoot van broeikasgassen flink worden gereduceerd. Bovendien kan zo het elektriciteitsgebruik van huishoudens met tweederde omlaag, zo is de verwachting.

Milieubewegingen zijn overigens kritisch over de maatregel. Het zou slechts symboolpolitiek zijn en een druppel op de welbekende gloeiende plaat. Ook vinden ze dat Australië eerst maar eens het Protocol van Kyoto moet tekenen.

Australië staat bij milieubewegingen niet bepaald bekend als milieuvriendelijk. Aussies gebruiken gemiddeld nog meer energie dan de als energieverslinders bekend staande Amerikanen. Overigens komt in de de Amerikaanse staat Californië waarschijnlijk binnenkort ook een wet ten faveure van de spaarlamp.

Met dank aan static voor de submit.