Britse vrouwen mogen eicellen verkopen

Redactie
Icoon MedischVrouwen in Groot-Brittannië mogen voortaan hun eicellen voor wetenschappelijk onderzoek verkopen. De vergoeding is vastgesteld op 250 pond (circa 345 euro) plus reiskosten.

De verantwoordelijke Britse overheidsinstantie zal de regeling naar verwachting woensdag goedkeuren, meldde The Observer zondag. Het Britse blad spreekt over een baanbrekend besluit en verwacht een felle controverse.

Nu zijn donaties alleen toegestaan als de eicellen een bijproduct zijn van een kunstmatige bevruchting of sterilisatie. Deze praktijk leidt tot een chronisch tekort aan eitjes, stellen voorstanders van de versoepeling. Wetenschappers hebben eicellen nodig voor stamcelonderzoek. Zij hopen therapieën te vinden voor hartproblemen, onvruchtbaarheid, diabetes, Alzheimer en Parkinson.

Italiaanse wetenschappers waarschuwden al voor de gevaren van een donatie. De medicijnen die vrouwen krijgen om ze meer eitjes te laten produceren, kunnen verlammingen veroorzaken. Ook amputaties van ledematen en zelfs overlijden zijn niet uit te sluiten.

Tegenstanders vrezen ook dat arme vrouwen zich laten verleiden door het geld. Maar volgens de richtlijnen moet een donor aantonen dat zij uit onbaatzuchtige motieven handelt, bijvoorbeeld omdat een familielid lijdt aan hartproblemen, diabetes of Alzheimer.
eicellen
Geld verdienen? Eitje!