Vlieland en Texel willen autonomie

Athlon_2o0o
Icoon Binnenlands De Waddeneilanden Vlieland en Texel willen een bepaalde vorm van autonomie binnen Nederland. Ze willen net als enkele Antilliaanse eilanden een 'status aparte', waardoor ze een bijzondere gemeente worden met meer rechten. Dat hebben de burgemeesters van beide eilanden gezegd.

Burgemeester Joke Geldrop van Texel en Baukje Galama van Vlieland gaan eind februari op werkbezoek naar Bonaire om te kijken hoe ze hun plannen gaan vormgeven. "Wij eilanden zien onszelf als bijzondere gemeenten binnen het Nederlandse staatsbestel", aldus een woordvoerder van de gemeente Vlieland. "Voor allerlei rijks- en provinciale regelgeving, maar ook voor Europese regels moeten wij vaak een uitzonderingspositie aanvragen", gaat hij verder.

De Waddengemeenten zijn zo klein, dat hogere overheidslagen ze liever samenvoegen met grotere gemeenten aan het vasteland. De kleine Waddengemeenten doen er alles aan om te blijven bestaan en komen daarom met dit vergaande plan. Eind december 2008 zullen Bonaire, Saba en St. Eustatius bijzondere gemeenten van Nederland worden. Sint Maarten en Curaçao worden net als Aruba onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Met dank aan Melch voor de submit.