Atheïst Plasterk geen probleem voor CDA en ChristenUnie

Rob (R@b)
De toetreding van geneticus en overtuigd atheïst Ronald Plasterk tot het kabinet Balkenende IV is geen belemmering voor het CDA en de ChristenUnie. Volgens PvdA-leider Wouter Bos hebben de gereformeerde CDA'er Balkenende en Rouvoet van de ChristenUnie geen enkel probleem met zijn benoeming. Bos, die zelf opgroeide in een protestants gezin, zei gisteren: ''Ze waren zelfs zeer enthousiast''. Bos zei zelf ook blij te zijn met een ''libertair'' als minister.

Plasterk wordt namens de PvdA minister van Onderwijs. Rouvoet gaf gisteren aan daar absoluut geen moeite mee te hebben. ''Hij is buitengewoon interessant in zijn bespiegelingen. Levensbeschouwing hoeft geen belemmering te zijn. Bovendien is óók Plasterk gebonden aan de afspraken in het regeerakkoord.'' De ChristenUnie-voorman is dan ook niet bang dat religieus onderwijs onder vuur zal komen te liggen.

Criticus
De in 1957 geboren Ronald Plasterk is een in moleculaire genetica gespecialiseerde bioloog. Hij treedt al jaren op in televisieprogramma's en kranten als politiek commentator. Anderhalf jaar geleden keerde hij zich fel tegen de voorliggende tekst voor de Europese Grondwet. Ook had hij geen goed woord over voor de ideeën van huidige Onderwijsminister Maria van der Hoeven (CDA) over 'intelligent design' - de gedachte dat achter het ontstaan van het heelal en het leven toch een bewust ontwerp zit.

Als overtuigd atheïst was Plasterk er fel op tegen dat Van der Hoeven namens de overheid een debat zou organiseren over deze moderne 'scheppingsgedachte'. Als Van der Hoeven zo graag over God en de schepping wilde praten, moest ze dat maar in privéverband doen, en niet als minister, vond hij. Plasterk is zelf een fervent tegenstander van het creationisme en intelligent design.

Hoogleraar
Plasterk promoveerde in 1984 aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna volgde een glanzende carrière als wetenschapper in binnen- en buitenland. Tussen 1987 en 2003 was hij onder meer groepsleider bij het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam en doceerde hij moleculaire genetica aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds februari 2000 is hij directeur van het onderzoeksinstituut Hubrecht Laboratorium van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en hoogleraar ontwikkelingsgenetica bij de Universiteit van Utrecht. Hij ontketende zelf regelmatig felle discussies over politieke onderwerpen en schreef vorig jaar mee aan het PvdA-verkiezingsprogramma.