'Russische soldaten gedwongen tot prostitutie'

Olivier (Blaaskaas)
Icoon OorlogRussische militaire aanklagers hebben maandag een onderzoek beloofd naar de beschuldiging van Soldatenmoeders dat jonge dienstplichtigen bij legereenheid 3727 in Sint-Petersburg worden gedwongen tot prostitutie. Soldatenmoeders is een organisatie die opkomt voor de rechten van dienstplichtigen.

Een 20-jarige dienstplichtige had zich gemeld bij het kantoor van deze organisatie in Sint-Petersburg met het verhaal dat medesoldaten hem hadden geslagen en hem hadden gedwongen geld voor hen te verdienen door in de mannelijke prostitutie te gaan. Een woordvoerster van Soldatenmoeders zegt dat het vaker voorkomt dat soldaten worden geprostitueerd. In 2005 had een soldaat uit Sint-Petersburg hetzelfde beweerd, maar een onderzoek leverde toen niets op.

Het ministerie van binnenlandse zaken ontkent de beschuldigingen en beweert dat Soldatenmoeders het leger zwart wil maken. De soldaat die klaagt zou in 2006 niet zijn teruggekeerd van verlof en zou zijn gevlucht uit het militaire hospitaal waar hij werd vastgehouden.

Mensenrechtenactivist Roeslan Linkov zegt dat de berichten enige jaren teruggaan, maar dat militaire aanklagers er niets mee hebben gedaan. "Het is een professioneel bedrijf. Generaals en kolonels behoren tot de klanten", zei Linkov.