Een derde van Borneo beschermd na overeenkomst

Christiaan
Icoon BuitenlandsEen historische overeenkomst om het zogenaamde "Hart van Borneo" te beschermen, is eerder vandaag officiëel getekend door de drie overheden die op het eiland iets te zeggen hebben - Brunei Darussalam, Indonesië en Maleisië. De verklaring van de drie landen zal zorgen voor de bescherming van een van de meest belangrijke biologisch diverse gebieden in de wereld. Het Hart van Borneo is een gebied met tropische-equatoriale regenwouden groter dan de Amerikaanse staat Kansas en omvat een gebied ongeveer een derde van het gehele eiland.

"De overheden van Brunei Darussalam, Indonesië en Maleisië zijn overeengekomen om samen te werken om zo de natuurlijke rijkdom van het Hart van Borneo te waarborgen. Ze zullen daarbij ook zorgen voor milieuvriendelijke economische ontwikkeling in het gebied voor de lokale bevolking," zei M.S. Kaban, Minister van Bosbouw van Indonesië.

De verklaring, getekend door minister van de drie zuidoost-Aziatische landen op een officiële bijeenkomst op het Indonesische eiland Bali, is een belangrijke strohalm voor de regenwouden van Borneo. De wouden worden bedreigd door illegale houtkap, bosbranden en aanleg van plantages. Sinds 1996 is de ontbossing in Indonesië in tempo toegenomen. Ieder jaar verdwijnt een oppervlakte oerbos ter grootte van New Jersey. Vandaag de dag is slechts de helft van het oorspronkelijke oerbos op Borneo nog over.

Het eiland is het thuis voor 13 soorten primaten, meer dan 350 soorten vogels, 150 reptielen en amfibie-soorten en zo'n 15.000 soorten planten. Dit zorgt ervoor dat er op het eiland tot op de dag van vandaag nog altijd nieuwe soorten worden ontdekt. In totaal werden er in 2006 meer dan 50 nieuwe planten en diersoorten ontdekt.

"Het Hart van Borneo is een van de meest biologisch diverse leefomgevingen op aarde en bescherming van dit gebied was niet mogelijk zonder medewerking en leiderschap van deze drie overheden," zei Carter Robert, president en CEO van het Wereldnatuurfonds (WWF). "Deze verklaring is een mijlpaal voor de bescherming van dit gebied en de miljoenen mensen die afhankelijk zijn van de natuurlijke rijkdommen van Borneo. Door duurzaam met dit gebied om te gaan, garanderen we dat ook de toekomstige generaties nog van dit gebied kunnen profiteren."

Het Wereldnatuurfonds heeft de drie overheden ondersteund in hun verlangen om het Hart van Borneo te beschermen sinds dat er een gezamenlijke intentieverklaring opgemaakt werd tijdens de Conventie Biodiversiteit in Brazillië in maart 2006.

De 'Hart van Borneo-verklaring' betekent ook formeel het einde aan de plannen om 's werelds grootste palmolieplantage an te leggen in de binnenlanden van Borneo. In samenwerking met Chinese investeerders zou in het bergachtige gebied op de grens met Maleisië de grootste plantage aangelegd worden. Het gebied zou groter moeten worden dan Connecticut en zou voor permanente schade zorgen in het Hart van Borneo.

Met dank aan indahnesia.com voor de submit.