Balkenende wil eenvoudiger EU-verdrag

Athlon_2o0o
Icoon Europa De Nederlandse regering weet een jaar na het referendum eindelijk wat het wil met de Europese Unie. Premier Jan Peter Balkenende heeft aangegeven dat er een nieuw eenvoudiger verdrag moet komen om de besluitvorming van de EU te verbeteren, maar dat deze niet zo uitgebreid als een grondwet moet zijn. Ook moeten de criteria voor uitbreiding van de EU scherper worden.

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, vond vorige week dat het tijd werd dat Nederland zou bijdragen aan een oplossing voor de impasse. Balkenende richtte zich met zijn speech rechtstreeks tot de voorzitter, die vandaag Nederland bezocht. Barroso is blij dat Nederland eindelijk laat weten wat het nu eigenlijk wil. Als de Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy de verkiezingen wint, kan Nederland samen met hem een blok vormen. Sarkozy wil ook een kleiner basisverdrag. De 18 landen die de grondwet al geratificeerd hebben, willen deze het liefste zo snel mogelijk invoeren.

Balkenende wil op bepaalde terreinen wel meer samenwerking op Europees niveau. Hierbij kan gedacht worden aan economische zaken, milieu, energie, asiel- en migratie, veiligheid, grensoverschrijdende criminaliteit en het tegengaan van terrorisme. Onderwijs, belasting, sociale zekerheid en gezondheidszorg moeten volgens de premier in nationale handen blijven.

Voordeel voor Nederland en Frankrijk is dat een referendum voor een 'mini-verdrag' minder voor de hand ligt. Waarschijnlijk zal dit er dan ook niet komen. De coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie vragen de Raad van State advies of er misschien toch nog een volkskraadpleging moet komen. Ook vragen ze advies aan de Raad van State hoe het nieuwe verdrag het beste vormgegeven kan worden.