Tot 12 jaar eis Alkmaarse bommenleggers

Rob (R@b)
JustitieTegen twee inwoners van Alkmaar zijn gisteren lange gevangenisstraffen geëist wegens het plegen van aanslagen met pijpbommen en een reeks brandstichtingen. Het bekendste feit van de twee is de pijpbom die ze op de ruit van een woning aan de Lekstraat plakten. Daar woonde de moeder van RTL-verslaggever Frits Wester. Iets wat ze achteraf gezien helemaal niet wisten. Het doelwit was namelijk willekeurig gekozen. Een enorme ravage in huis van moeder Wester was het gevolg. Ook veel ophef veroorzaakte de brand die ze stichtten in de historische molen C.

De twee gingen om de paar weken 's nachts op stap, gehuld in zwarte kleren en met een explosief of brandbaar mengsel in een rugzak, totdat ze ergens in de stad een 'geschikte' plek tegenkwamen. Een caravan bijvoorbeeld, een Joodse broodjeszaak of een school.

Dader Niels K. (33), volgens het Pieter Baan Centrum toerekeningsvatbaar maar wel altijd onder invloed van speed voordat hij op pad ging, hoorde 12 jaar cel eisen. Zijn maat Patrick W. (28) worstelt met de gevolgen van een moeilijke jeugd. Volgens het PBC heeft hij een vrij ernstige persoonlijkheidsstoornis. Indertijd verkeerde hij vrijwel permanent onder invloed van speed en alcohol. Tegen hem werd 10 jaar cel en TBS geëist. W. verklaarde zijn handelingen omdat hij ''klaar was met de maatschappij''.