Computer van 100 euro voor arme Chinezen

Bert (Bromsnor)
Icoon InternetEen Chinese fabrikant introduceert een PC die ontwikkeld is om ook Chinezen op het arme platteland te laten delen in het digitale tijdperk. Er zijn in China enorme verschillen in welvaart tussen de arme, veelal agrarische dorpen, en de grote steden met hun snel groeiende economieën.

De computer, de Tian En GX-2 van 998 renminbi, is ontwikkeld door Sichuan Sinomanic Technology uit de west-Chinese stad Chengdu. De GX-2 is gebaseerd op een 400MHz MIPS processor van Raza Microelectronics. Het OS is Linux of het Chinese Futura Alpha. De GX-2 heeft 128MB DDR DRAM, één USB 2.0 poort, een 10/100Mbps Ethernet adapter en een 1 GB SD (Secure Digital) memory card. De computer, die geleverd wordt zonder monitor, heeft een VGA output en een TV output. De meeste Chinezen zijn in het bezit van een TV, zodat bespaard kan worden op de monitor. De computer wordt geleverd met software, waaronder een Internet browser en een Chinees-Engels woordenboek. Men verwacht dat de productie het derde kwartaal van dit jaar op gang zal komen.

De prijs van de computer is ongeveer gelijk aan die van de laptop die ontwikkeld is voor het "One Laptop Per Child" (OLPC) project in Afrika. De OLPC is een organisatie zonder winstoogmerk uit de Amerikaanse staat Delaware. De bedoeling van deze organisatie is om een goedkope computer te ontwerpen, produceren en distribueren, zodat ieder kind op de wereld toegang tot modern onderwijs kan krijgen. De laptops worden verkocht aan overheden, die ze aan kinderen en scholen kunnen toewijzen.