Bos en Rouvoet worden vice-premier

Redactie
Zowel PvdA-leider Wouter Bos als ChristenUnie-voorman André Rouvoet zullen toetreden tot het kabinet. Bos heeft het nieuws dinsdag verteld aan zijn fractie, die instemde met het regeerakkoord.

Bos neemt naar eigen zeggen plaats in het nieuwe kabinet omdat de PvdA alles in het werk moet stellen om deze coalitie te doen slagen, gezien de ''broze ontstaansgeschiedenis'' van de samenwerking tussen PvdA en CDA. Hij vindt zijn stap ''te verdedigen in het licht van wat het nieuwe kabinet gaat doen''.

De PvdA-leider zei tijdens de verkiezingscampagne dat hij fractievoorzitter zou blijven als hij geen premier kon worden. Tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord is vanuit de PvdA druk op hem uitgeoefend om vicepremier en minister van Financiën te worden. Bos wilde dinsdagavond niet zeggen welke ministerspost hij gaat innemen.

De PvdA-leider liet na afloop van het fractieberaad niet los wie hem opvolgt als fractievoorzitter. Evenmin wilde hij kwijt wat het motto van het nieuwe kabinet wordt.

Rouvoet
Huidig fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie heeft gisteravond ook aangegeven dat hij zal toetreden toe tot het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Rouvoet wordt naast PvdA-leider Wouter Bos vicepremier.

Mede-onderhandelaar Arie Slob zal Rouvoet waarschijnlijk opvolgen als fractieleider. Hij heeft zich als enige kandidaat gesteld. Binnenkort wordt het definitieve besluit genomen.