Apple en Apple sluiten vrede

Teije (PekingDuck)
Apple Corps en Apple Inc., de bedrijven van respectievelijk The Beatles en de fabrikant van de iPod, hebben de ruzie die zij hadden over de naam 'Apple' en het bijbehorende logo met een appel door middel van een akkoord bijgelegd.

Apple en Apple hebben al decennia lang ruzie over appels. Apple Corps is in 1968 opgericht om het platenlabel van The Beatles in onder te brengen. Toen Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak in 1976 een computerbedrijf met dezelfde naam oprichtten, volgden er diverse rechtszaken. In 1991 werd er voor het eerst een akkoord gesloten: Apple Inc. mocht haar naam behouden, zolang het zich niet met muziek bezig zou houden. The Beatles vonden dat dat akkoord geschonden werd met de komst van de iPod en iTunes en spanden toen in 2006 opnieuw een rechtszaak aan. De rechter oordeelde echter dat de webwinkel iTunes het akkoord niet schond.

Apple Inc. wordt nu de eigenaar van alle handelsmerken die aan de naam 'Apple' gerelateerd zijn. Apple Corps, vertegenwoordigd door de nog levende Beatles en de nabestaanden van John Lennon en George Harrison, krijgt van Apple Inc. toestemming om een aantal van die handelsmerken te gebruiken, zo maakten de bedrijven maandag bekend.